Spice of My Life

Followers !

Halaman

Isnin, 16 Februari 2015

Cara Buka Akaun Maybank 2015 !


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,

Entri yang sudah tertunggak hampir 1 bulan, haha, sibuk sangat KK sampai tak menyempat nak taip entri yang sedikit panjang


Bulan lepas, KK ada temankan sahabat KK untuk buka akaun Maybank, jadi tahulah cara nak buka akaun Maybank paling terbaru


Kalau tahun lepas, KK dah pernah buka akaun, dan dah buat tutorial lagi, boleh rujuk SINI

Baik, KK akan terangkan cara-cara nak buka akaun Maybank 2015 !


  1. Pergi ke Maybank
  2. Ke kaunter pertanyaan, beritahu kepada pegawai bank, nak buka akaun Maybank
  3. Pegawai akan beri satu nombor giliran untuk pengesahan cap jari dan kad pengenalan
  4. Lepas dah siap pengesahan cap jari, kembali semula ke kaunter pertanyaan untuk dapatkan borang untuk buka akaun baru
  5. Tunggu sehingga nombor dipanggil
  6. Setelah no dipanggil, urusan pembukaan akaun akan dilalukan
  7. Staff akan bertanyakan, mahu atau tidak buat "online banking"
  8. Kalau nak, mereka terus akan daftarkan *senang sikit nak beli online
  9. Lepas dah siap, nombor akaun akan diberi, dan perlu masukkan duit
  10. Pergi ke mesin "Cash Deposit", masukkan duit sebanyak RM 250
  11. Jangan risau kalau tak pandai, sebab pada kertas nombor akaun, disertakan sekali cara-cara nak masukkan duit
  12. Lepas dah siap masukkan duit, slip bank yang keluar tu, jangan buang, bawa semula ke kaunter urusan tadi untuk pengesahan
  13. Kad bank akan diberi, dan sedikit penerangan akan diberikan
  14. Sebelum keluar pada bank, disarankan untuk tukar passsword kad, sebab password kad sementara hanya boleh digunakan 3 kali sahaja
  15. Lepas dah tukar password, boleh semak sekali lagi baki duit, ada tak yang kita masukkan tadi RM 250 tu, selesai !
Mudah kan? tapi jangan lupa bawa duit, sebab kena masukkan terus masa tu juga, kalau tak tak dapatlah kad bank, hehe


KK tak pasti semua Maybank sama caranya, mungkin ada sedikit perubahan atau lain cara pengurusannya.

Kalau dilihat, masa KK buat akaun dulu sangat lain dengan yang sekarang, mungkin sudah lain dan tak sama dengan dulu, sistem baru rasanya




145 ulasan:

  1. baru baru ni akak bukakan untuk mak akak cuma rm10 jer minimum...he he he... tapi akak kena rm250 pula... mungkin sebab warga emas kot?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau no akaun orng lain tahu blh tak klw nk buka akaun bru?

      Padam
    2. Sy da no akaun mybank..tapi no akaun dan no pin bekas tunang sy thu...klw mcm ni blh tak klw sy nk buka akaun baru?

      Padam
    3. xplu.. ms nk kua duit tu dia ada ckp tuka num pin jer... num akaun msh sama :)

      Padam
    4. tak silap saya klau student, dpt murah.. mungkin sama juga dgn warga emas

      Padam
    5. Tumpang tanya.. kalau student pra U RM10 jugak ke? tq

      Padam
    6. akak, akak, klw dah masuk RM250 tu, boleh keluarkan balik tak RM250 tu ?

      Padam
    7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    8. Nak tanya saya nak buat bank acc tapi baru 13 tahun boleh buat ke? Kalau boleh saya boleh juak online kan? Lagi satu buat sendiri sorang boleh ke?

      Padam
    9. amirul masika : boleh, tapi kene tinggal RM 10 dalam acc

      Padam
  2. Sy pernah cuba nk buka akaun maybank, tahun lpas sy pergi, tpi kata pkerja kat counter, surirumah x leh buka akaun maybank. So xdpt la nk buka akaun...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oyeker, kenapa tak boleh ye? pelik juga

      Padam
    2. Sy pergi tadi nak bukk akaun mybank suri rumah xde pendapatan ttp...kalau berniaga o9 lagi xboleh ....penat rase nye...dulu xde masaalah pun...

      Padam
    3. Sya pun surirumah tp dh berbelas th dh ada akaun maybank..

      Padam
    4. Sya pun surirumah tp dh berbelas th dh ada akaun maybank..

      Padam
  3. Balasan
    1. rasanya sama sahaja, bayar juga

      Padam
    2. rasanyer x pyh sbb pelajar..just isi name ipt n penjage la

      Padam
    3. Berapa yg perlu di bayar klau pelajar menengah??

      Padam
  4. Assalamualaikum. Nak tanya, kalau guna Maybank online banking nih, ada tak apps dia dekat playstore? Terimakasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam,

      ada, boleh cari "Maybank2u"

      Padam
    2. kalau boleh jgn pakai 3rd party...takut ada unsur jenayah...

      Padam
  5. Brape umur minimum utk bukak akaun?

    BalasPadam
    Balasan
    1. 18 rasanya dah boleh buka akaun persendirian

      Padam
    2. kalau umur 14 tak boleh la?

      Padam
    3. 14 boleh...cakap nak buka akaun imteen

      Padam
    4. Klau akaun imteen bleh online banking x?

      Padam
  6. dulu ada buka akaun kat maybank tapi dh tk aktif..adakah masih boleh buka akaun baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya boleh, pergi ke bank untuk kemaskini

      Padam
    2. kena umur cukup 18 ka ? i means 18 ikut birthday . or 18 ikut tahun ?

      Padam
  7. kalu still sekolah menengah boleh bukk acc ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klau tak pyh bawa penjaga sekali boleh ke bagi yg umur 17 thun?

      Padam
    2. Biasanya tak boleh . Kena ada jugak parents . Sbb underage . Sistem sama pakai kat cimb.

      Padam
  8. smalam sy pgi maybank, nak buka akaun..tp diaorg bg 3 syarat.
    ic msti blh baca,
    rm250 deposit
    Surat pengesahan dari majikan..
    masalah sy syarat yg ke 3 tu..sy bkerja sndr..bisnes online..xda surat dr majikan..so, kcian la yg senasib dn sy xdpt nak buka akaun..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh caranya, buka akaun persendirian, kalau bekerja sendiri, boleh tanya prosedur buka akaun perniagaan bagi bekerja sendiri, pasti ada caranya

      Padam
    2. Rasanya kalau yang ada surat majikan,deposit dia RM50...kalau tak ada surat majikan deposit RM250

      Padam
  9. umur minimum ? mmng kena bayar 250 ehh ?

    BalasPadam
  10. 250 tu bleh amik terus ke lepas tu atau kena tggu pulak

    BalasPadam
    Balasan
    1. lps selesai urusan tu...bole la bwk kluar duit

      Padam
  11. Kalau Saving Account-i utk students tu mmg RM1 saje ke kena tambah lagi utk kad

    BalasPadam
  12. Umur 17 dah boleh buka akaun ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Boleh takda masalah . Cuma tak silap saya kena ada penjaga .

      Padam
    3. Boleh takda masalah . Cuma tak silap saya kena ada penjaga .

      Padam
  13. Td sy ada pergi maybank nak buka akaun..tp diorg minta surat dari majikan pula..sy mana ada keja..msh student lg..jd xdpt la nak buka akaun..kecewa sy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya kalau tak ada surat majikan boleh tapi deposit RM250,kalau ada surat majika deposit hanya RM50

      Padam
  14. Nk tnya, kne 18 thun ke atas ke bru bleh buat akaun maybank?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bawah 18 pom dah boleh buat

      Padam
  15. Nk tnya, kne 18 thun ke atas ke bru bleh buat akaun maybank?

    BalasPadam
  16. Nk tnya, kne 18 thun ke atas ke bru bleh buat akaun maybank?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak perlu 18 tahun ke atas . Boleh je buat .

      Padam
  17. nak tanya , pelajar sekolah menengah kena cas brp erk ?

    BalasPadam
  18. nak tanya , pelajar sekolah menengah kena cas brp erk ?

    BalasPadam
  19. Umur minimum utk buat akaun maybank berapa eh?

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum nak tnya? Saya student..
    Umur saya tahun ni masuk 19 tahun..saya nak buka akaun simpanan maybank tapi nak kena bayar deposit rm250 ke? student kena cah berapa eh?

    BalasPadam
  21. Saya umur da ckup. 18..tpi bulan je blom ckup 2/10..bole mohon utk kad skali tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak boleh sebab saya dah pergi 😂 dia kata kena bawak parents gak

      Padam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. kalau umur 17 ..nk bkk akaun n kad .. xbawak mak ayah ..pi dengan abg boleh tak nk buat?

    BalasPadam
  24. Oh mse kwn KK buka akaun tu pihak maybank tolong buatkan skali eh akaun maybank2u(online banking) .so x perlu la nk buat sndri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena buat sendri, tapi nanti staff maybank akan ajar

      Padam
  25. Hallo.. ble tanya.? Klo pengguna passport ble buka akuan bank keh tu ahh..??

    BalasPadam
  26. For all theclash of clans players http://maxclashgems.com Now you will know why some clans are so strong! (YDz2f)

    BalasPadam
  27. Assalamu'alaikum
    Nk tnye, klo nk buka akaun bank ni mmg kena ade alasan kukuh ke?
    Ataupun kalau pegawai tu tnye sbb ape bkk akaun cuma jwb nk buat simpanan?
    Betul ke? Mohon penjelasan

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam,

      saya masa nak buka akaun, cakap saja untuk kerja, sbb mana2 bank memang tanya soalan sama, haha, saya rasa itu prosedurnya..

      Padam
  28. Asalam... Nak tanya ... Budk skolah menengah kan boleh buka acc... Then kna bwk penjaga.. Penjaga tu memang harus ibu bapa atau akk n abg pon boleh??? N bayaran utk student rm250 ke rm50 ke x de bayaran?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam,

      boleh..bawah umur 18 kena bawa ibu atau bapa kalau masih hidup, kalau tak ada baru penjaga ye, bayaran sama saja RM 250

      Padam
  29. Aslam , nk tnye umur 13 thn boleh ke? Klau boleh kne bwk penjaga eh? Byr 250 ke?

    BalasPadam
  30. Assalam nk tanya sya 16 tahun dah bekerja dah ada surat dari majikan sya nk buka acc sndiri kne bawak parenst jugak ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam dik, KK tak pasti lah, kena rujuk pihak bank

      Padam
  31. Asalamuallaikum
    Kalao visa ikut suami boleh buka akound Mybank tak?

    Sy meniaga

    BalasPadam
  32. syarat buka akaun maybank:

    Pelajar(18 thn ke bwh)
    *fotostat surat beranak asal & ic
    *ic ibu/bapa
    *surat sokongn dr pihak sklh/kolej@ kad pelajar.

    Utk pniaga online
    *daftar niaga (ssm)
    *ic pemohon

    Utk suri rumah
    *maklumat suami @ anak yg bkerja
    (No tefon,pekrjaan,alamat majikan)

    Untuk yg kerja sndiri
    * nyatakan jenis pekerjaan yg dilakukan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sye umur 17 tahun..nk kne bayar RM250 ke RM10?sbb stahu sye nk buka akaun minimum kne bayar RM10 je.dan sye student..mmg kne bayar RM250 jgak?

      Padam
    2. Tapi Surat sokongan dari pihak sekolah, guru kelas ka yg perlu buat surat sokongan?

      Padam
    3. my oppinion - rasanya rm250

      enrique - cuba minta di pejabat sekolah

      Padam
  33. saya tak puas hati ngan layanan maybank.akaun dah lama tak aktif.sblm pegi bank call custumer service dulu.diorg ckp boleh aktifkan kat mane2 je.bila pegi akaun tak aktif.kalu nak aktif kene byr rm250..saya ckp kenapa tak explain kat kita dulu sbb kita tak bwk duit.ape gunanyer call customer service..then, kita dtg tmpt branch lain dan bawak ic ngan duit rm250..pihak bank kata tak boleh bukak kalu tak bwk utility bil atau surat pengesahan majikan sbb ic dr negeri lain..ingat kita nie org indon ker atau thailand...tak faham saya.kejap ckp lain kejap ckp lain...bukan ker maybank tue 1 cawangan.menyusahkan org.dan kita nak buka akaun bukan buat loan... utility bil pun tak boleh kalu bukan tmpt tinggal kita...makin lama makin teruk service...saya tak kisah kalu chip ic tak leh baca tp nak surat pengesahan majikan buat ape.bukan kita nak masuk gaji dlm tue pun...utk personal je...

    BalasPadam
  34. Boleh tak daftar pakai cek? sbb xde cash

    BalasPadam
  35. Nk tanya..kalau nk daftar maybank2u umur brpa bru boleh?

    BalasPadam
  36. Apesal aku nk buka akaun simpanan,admin tu kate xboleh sbb umur blum genap 18..??why..?nak jugak ker bwa ibu bpa,?kalau bawa aunt sya boleh tak ,?atau perlu ibubapa jgk..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. akaun bank kalau bawah umur 18 kene bawa ibu bapa itu syaratnya, kalau tak ada boleh bawa penjaga..

      Padam
  37. klau utk pljar, tp tkde surat sokongan dri skolah mcm mna?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, bawah 18 tahun boleh bawa ibu bapa, kalau untuk biasiswa biasa akan ada surat sokongan

      Padam
  38. Kalau pelajar sekolah boleh buka akaun ke tak? Sbb rakan saya nak buat MLM katanya. Tapi dia segan nk buka akaun sbb dia risau malu dngn counter jika tak boleh. Maklumlah budak2 pun sudah pandai berbisnes.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh..bawah umur 18 kene bawa penjaga..

      Padam
  39. nak tnya,hari tu buka maybank sy masukkan rm250 tpi bila check baki dekat maybank2u baki ada rm241. kenapa dia tolak sedangkn saya xpernah keluarkan duit drpd maybank.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak silap saya tu rasanya caj bank, sbb saya pun ditolak, boleh rujuk pihak bank untuk pengesahan

      Padam
  40. Knpe ic hijau tak boleh bKak akaun maybank.sy perlu pnjelasan..ade tak care lain sy perlu bt selain cek.sbp majikn sye perlukn maybank dgn sgre die mlbatkn kerja aye

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, kene rujuk pihak bank pasal hal tersebut..maaf

      Padam
  41. Salam, kalau umur dah 19 tahun tinggal dekat PJ tapi nak bukak akaun dekat sabak bernam sebab belajar sana boleh kan? hanya bawa kad pelajar sebagai sokongan?

    BalasPadam
  42. Dulu buat.acc maybank kat shah alam..skrng dah x aktif akaun tu..xpe ke kemaskini di Sarawak..sbb sy skrng di sarawak..tq

    BalasPadam
  43. Saya umur 15 and dah kerja. Surat majikan kalau saya bawa gi bank perlu bayar rm250 atau rm50???

    BalasPadam
  44. buat acc maybank mmg ssh. .lg2 surirumah yg xde pndapatan. .hri tu p try buat acc maybank tp tuk suami,diorg mta srt pgesahan majikan n kmi xde bwa sbb xtau diorg plukn surat tu jd xdpt la nk buka acc. .p cimb snang je urusan ad ic ad deposit trus dpt buat. .nk buat asb pn sng dgn cimb. .

    BalasPadam
  45. saya umur 16 nk bt kad... klau bawak atok sbgai pnjaga bole x

    BalasPadam
  46. Nak tanyua boleh ... kalau saya nak buat kad bank tapi umur baru 17 . Tapi saya ada surat dati tempat kerja part time saya . Boleh ke saya buat tanpa penjaga ? Minta diberi penerangan :)

    BalasPadam
  47. Kalau dh buat akaun maybank, maknanya dh boleh buat maybank2u kan walaupun bawah 18.

    BalasPadam
  48. Saya baru habis spm n nk keje kt kfc then manager suruh buat kaun maybank n dia kasik surat sekali. Kalau macam tu boleh x buat akaun tanpa bawa ibu bapa sebab ibu bapa sibuk bekerja !!!!!

    BalasPadam
  49. Nak Tanya... Umur 17tahun leh claim check x ???

    BalasPadam
  50. kalau kita buat kad maybank, kene bayar berapa eh?

    BalasPadam
  51. Kalau org asing (pasport kilang pegang) buat akaun sama tak?

    BalasPadam
  52. assalamualaikum. nak tanya, 21.4 tahun ni (2017) saya genap 18 tahun. lepas tu saya boleh buat akaun bank tanpa kehadiran ibu bapa lah ye? ape yang perlu saya bawa untuk buat akaun bank nanti? maybank2u nanti pekerja bank akan tanya sama ada nak buat atau tidak atau kita yang kena tanya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. bawa ic dan duit rm250, cukup 18 dah boleh buat sendiri, maybank2u tu biasanya pegawai akan buatkan terus, kalau dia x buat, boleh saja daftar sendiri

      Padam
  53. Syarat nk buka akauan maybank utk anak... mesti ada bil air n surat beranak.. call jgk maybank nk kepastian officer tu ckp klau nk bukak akaun saving kena buat appoimnt... hanya nk bukak saving jer bukan nk buat n minta loan juta2.. yg x puashati surirumah x leh jadi penjaga amanah tpi mesti ada maklumat ttg suami... nk tanya apa yg susah sgt surirumah ke keje x keje pun nk bukak akaun tuk anak... mnyusahkn maybank ni..bnyak cikadak...mujur surat nikah x suruh sertakan...

    BalasPadam
  54. Asalamualaikum,nak tanya kalau umur dah cukup 13 tapi tak cukup bulan 15/12 boleh tak buka account.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, kena bawa penjaga

      Padam
    2. Kalau bawa abang boleh tak?

      Padam
    3. saya tak pasti, kena rujuk pihak bank

      Padam
  55. kalau da 19 tahun perluka ibu bapa lagi sebagai tangungan??

    BalasPadam
  56. Jadi! Klau bawa ibu bapa ..kad memang dapat terus jugak la? :)

    BalasPadam
  57. Kalau dah habis sekolah. Kira dah 18 la tapi tak sampai hari lahir lagi kena bawa ibu bapa juga ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cukup 18 bermaksud dah sampai tarikh lahir, habis sekolah pun tak kira cukup 18 kalau belum hari lahir..

      Padam
  58. kalau sy nak bukak acc bank (maybank) umur 17 boleh tak and then nak buat online banking skli . boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. perlu ada ibu bapa atau penjaga, boleh buat online banking

      Padam
  59. kalau nak keluarkn duit kat kaunter mcm mne ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, sbb sekarang mmg pakai kad

      Padam
  60. Kalau umur 15 tahun boleh tak buat kad maybank ? Berapa bayaran untuk buat kad tu ?

    BalasPadam
  61. Dulu saya pnah buat akaun..tp dah lama tak aktif..bleh ke saya buat akaun baru semula

    BalasPadam