Spice of My Life

Followers !

Halaman

Selasa, 4 Mac 2014

Cara Nak Buka Akaun Maybank 2014 !


Assalamualaikun dan Selamat Sejahtera,

KK nak kongsikan cara-cara nak buka akaun Maybank yang paling terbaru, dan panduanlah kepada yang masih tidak mempunyai akaun Maybank.


Entri ini terhasil dari entri yang INI , jadi KK dah janji haritu, janji harus ditepati kan, barulah kena dengan pepatah, lembu berpegang pada tali, manusia berpegang pada janji.

Ok, jom kita baca panduan yang KK sediakan :-

  1. Pergi ke kaunter pertanyaan, pegawai bank akan beri 2 keping borang untuk diiisi, borang pertama lebih kepada peribadi dan borang kedua lebih kepada pengurusan Maybank                                                                                                                                                 
  2. Lepas KK ambil borang, dia terus bagi no giliran.                                                                                                      
  3. Tunggu no giliran dipanggil.                                                                                        
  4. Selepas dipanggil, sertakan borang tadi dan kad pengenalan.                                                                               
  5. Pegawai bank akan semak maklumat dan butiran yang diisi.                                                                              
  6. Selepas itu, dia akan keluarkan satu papan elektronik, untuk kita turunkan tandatangan disitu, macam tab, lepas tu dia bagi stylus pen, kita sign kat situ, jadi sign tu akan keluar pada skrin komputer.                                                                                                    
  7. Selepas pegawai bank itu masukkan data, dia akan tanya, nak buat tak online banking, kalau nak, dia akan terus daftarkan untuk kita, mudah kan?

  8. Selepas siap, dia akan beri kad Maybank yang ceri tu dan sekeping kad berwarna kuning , pada kad tersebut tertulis no akaun Maybank.                                                                                    
  9. Nanti dia akan cakap, pergi ke mesin ATM, masukkan duit untuk mengaktifkan kad Maybank tersebut guna no pin sementara yang dia bagi.                                         
  10. Selepas masukkan duit guna Cash Deposit, terus kita boleh check kat ATM, dan ingat, terus tukar no pin kad tersebut.

Mudah bukan? jadi tak perlu nak bawa duit, mungkin nanti boleh masukkan kemudian, paling penting kad pengenalan, KK tak pasti minimum untuk aktifkan akaun berapa, sebab KK masukkan hari itu RM 300


Orang kata kalau nak aktifkan minimum RM 250, lupa pula nak tanya pegawai kat situ, hehe.

Tips dan Panduan :-
  1. KK buka akaun di Maybank Jalan Beserah, Kuantan, mungkin lain tempat lain cara prosedurnya.
  2. Boleh minta pengawai tersebut daftarkan untuk online banking dan password sementara akan diberikan, nanti tukar semula
  3. Password sementara kad ceri yang diberi biasanya akan hanya valid sebanyak 3 kali, jadi tukar secepat mungkin.
  4. Simpanan minimum KK tak pasti, tapi masukkan lebih pun tidak apa, nanti duit tu milik kita juga kan.

109 ulasan:

  1. Minimum RM20. >.<

    Resource:
    http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=ACC-Accounts&cntTypeId=0&cntKey=ACC01.05&programId=ACC01-SavingsAccounts&chCatId=/mbb/Personal/ACC-Accounts

    BalasPadam
  2. awak..nk tanye,smlm sy gi bkk akaun kn,pegawai tu buatkn sy internet banking tp die srh kte aktifkan kat internet..die ckp masukkn nmbr kad atm pastu masukkn username dan password baru..tp saya bru try bkk laman web maybank tp x tau kat mne nk masukkn nmbr kad atm tu..hukhukhuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, mula-mula masuk laman web rasmi Maybank2u.com.my, dan klik pada "Login", lepas tu klik pada "First Time Login", dan ikuti satu persatu cara kat situ :)

      Padam
    2. Oh jd makna nye masa kte ke kaunter tu untuk buat akaun maybank.. tak perlu bg sebarang bayaran la? Bila da dapat kad semua baru masuk kan duit melalui atm?
      Dkt kaunter tu tak boleh masuk kan duit terus erk?
      Sebab pernah dulu buat akaun bank islam.. die terus masuk kan melalui kaunter.

      Padam
  3. Kk, brapa umur minimum untuk buka akaun Maybank atau mana II bank ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya brape umur minimum dan bleh bukak acc seorang diri kew?

      Padam
    2. umur minimum tak pasti, kalau dah umur cukup 18, dah boleh buka sendiri tanpa bawa penjaga

      Padam
    3. Kalau contoh tahun ni masuk 18 , tapi birthday lmbat lagi so still 17 , kna bwk pnjaga juga ke ?

      Padam
  4. Lps dpt kad maybank,mcm mna nk tukar no pin kad tu??

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena tukar kat mesin ATM, dan cari "Penukaran No Pin"

      Padam
  5. Macam mana nak buat maybank2u? Sama ada pergi kuanter atau di mesin atm sahaja? Mohon pencerahan. Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya rasa pergi kaunter terus, masa saya buat akaun Maybank, pegawai tu terus buatkan

      Padam
  6. apa beza Basic Savings Account dengan Basic Savings Account-i?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, kena rujuk pihak bank

      Padam
    2. Basic Savings Account-i refer kepada acc islamic

      Padam
  7. Sye nk buat akaun bank mybank...berapa erk?

    BalasPadam
  8. Online banking tu apa sebenarnya ya? Maybank2u ke..kalau tak nak aktifkan boleh ke? Online banking utk apa ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Online Banking tu menggunakan khidmat bank secara atas talian, tanpa perlu ke kaunter bank atau pusat-pusat tertentu.

      Kalau tak nak aktifkan pun tak apa, tidak menjadi masalah.

      Untuk lebih lanjut, boleh google :)

      Padam
    2. Sayabberumur 15 tahun. boleh ke kalau saya buka akaun maybank untuk bisnes online saya? sebab skrg ni sya hnya guna akaun kakak sya..dan ada akaun maybank sndri supaya pembeli senang utk berurusan jual beli dgn saya. mohon penjelasan.
      Balas

      Padam
    3. Sayabberumur 15 tahun. boleh ke kalau saya buka akaun maybank untuk bisnes online saya? sebab skrg ni sya hnya guna akaun kakak sya..dan ada akaun maybank sndri supaya pembeli senang utk berurusan jual beli dgn saya. mohon penjelasan.
      Balas

      Padam
  9. Saya nak buka account saving yg baru. Tapi pegawai maybank tu mintaksurat offer letter dari compay saya kerja. Kalau xde, xboleh buka account. Rule baru ke apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau offer letter dari company kerja, itu dah macam akaun awak buat untuk company masukkan gaji kat akaun tersebut.

      Kalau untuk akaun persendirian, tak perlu

      Padam
  10. Klu dh ada akaun, bole buka akaun baru x?

    BalasPadam
  11. Nk tanya, mcm mana nk tukar password sementara kad ceri tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tukar di ATM, masukkan kad, guna pin sementara, dan cari "penukaran no pin"

      Padam
  12. Umur 12 tahun boleh buat akaun Maybank ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau umur 17 boleh dapat card ke?boleh buat online ke? ke kena buat dgn penjaga jugak?

      Padam
    2. umur 17 tak cukup, perlu umur 18, kena bawa penjaga kalau umur kurang dari 18

      Padam
  13. memang senang buka akaun Maybank ni,
    Oh ya, modal minimum Rm250, boleh ambik balik kalau dah daftar :)

    BalasPadam
  14. kalau nak buat maybank2u ada bayaran yang dikenakan tak ?

    BalasPadam
  15. Minimum buka acc rm 20 ke? Sebb nk buka acc

    BalasPadam
    Balasan
    1. berdasarkan info yg saya dapat mengatakan rm20

      Padam
  16. Umo 6 thun blh bk akaun x...sbb ank sy enam thun

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, kena tanya pegawai bank, rasanya dah boleh, tapi bersama penjaga.

      Padam
  17. Anak saya berumo 6 thun... blh x bk akaun maybank

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, kena tanya pegawai bank, rasanya dah boleh, tapi bersama penjaga.

      Padam
  18. Saya dah bukak akaun maybank tadi. dan bila saya tanya pasal m2u, dia cakap dia dah registerkan nombor tac saya.

    jadi saya nak kena pergi atm dulu ke utk isi nombor pin etc or terus ke website dia?

    and saya tak mention nak bukak acc apa. Dia ada tanya utk apa and saya just ckp utk online bisnes saya. Bila saya cek kertas yang dia bagi yg tulis nombor acc saya semua tu, it states that saya mendaftar utk maybank one and saya bukak acc personal saver-i.

    Ni akaun apa ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk M2U, kalau dia ckp dah daftarkan, boleh terus ke website dan login, dah klik pada "first time login" tapi saya cadangkan, tukar dulu password di mesin ATM, maksud saya password kad.

      Pasal akaun tu, saya tak pasti, tapi saya rasa cuma akaun biasa saja, akaun personal.

      Padam
  19. Kalau ade tulisan visa kat kad 2 dh dikira kad debit ke..

    BalasPadam
  20. Umur berapa baru boleh buka akaun bank dan dapat debit kad

    BalasPadam
  21. Saya 17 tahun tapi dah kahwin . perlu ke nak bawak ibu bapa untuk buat kad bank ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk lebih baik, bawa ibu bapa, tapi rasanya kalau dah kahwin, cuba bawa suami

      Padam
  22. Cth kalau kita dah buat acc then nak bank in pakai maybank2u tapi tak dpt mcm mna? Sbb sy buat acc masa umur 17 tapi skrng dh cukup 18

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya boleh pergi semula ke Maybank, untuk daftar Maybank2U

      Padam
  23. nak buat maybank 2u nk kena g balik ke bank untuk register ke. sya buat sendiri mengunakan laptop dn fone x berjaya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak senang pergi bank terus, sebab kalau daftar sendiri guna laptop agak leceh

      Padam
  24. Mcm ne nak buka akaun syarikat..senang x nak buat kat maybank..apa prosedur diperlukan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti tentang prosedur, sila rujuk Maybank

      Padam
  25. Umo 8 thun blh bk akaun x...deposit nak berapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya dah boleh, tapi bersama ibu bapa atau penjaga, tentang deposit saya tak pasti

      Padam
  26. sy nk bka akaun. sy blom kerja n bru hbis form 6. tp dia ckp kena ada alamat tmpat sy smbung blajar skrg, pdahal sy msh tgu tawaran. knapa ye? so sy x blh bka la ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh, tulis sahaja sekolah masa tingkatan 6

      Padam
  27. bole tak umur 14 utk bli online?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je umur 12 pun boleh beli online tapi pastikan dapat kebenaran ibu bapa tak kesah nak beli online umur berapa.

      Padam
  28. klau umur 16 thun bleh aply kad debit maybank ceri x?

    BalasPadam
  29. Kalau sy nk buka akaun , sy umur 16 tapi dah kahwin ..so cmne ekk?? kena bawa penjaga lagi ke atau camne ?? Blh dpt kad debit x ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba bertanya dahulu dengan pegawai bank, saya tak pasti prosedurnya

      Padam
  30. sekarang kalau nak buka akaun maybank berapa ya kadar bayaran?

    BalasPadam
  31. maaf nak tanye sikit . kalau saya dah buat akaun bank maybank tpi kad ni BAWAH 18 TAHUN . SOO HAD PENGELUARAN DIA RM500 . SAYA NAK TUKAR HAD PENGELUARAN ELOK KE KAUNTER KAN ?

    BalasPadam
  32. Assalam
    Dalam no. akaun Maybank tu ada ke kod/nombor tertentu untuk membezakan akaun milik warganegara dan bukan warganegara?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam

      saya tidak pasti hal tersebut

      Padam
  33. Saya baca di atas tadi..nak buka akaun maybank..kadar bayaran minimum rm20...pastu..last2..250...so now. .mana yang etul?...mohon pencerahan..
    tqvm

    BalasPadam
  34. macam mana cara nak tukar no akaun baru???

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak pasti, sila rujuk pihak bank

      Padam
  35. Hi , saya 14 tahun , boleh ke kalau saya nak buat akaun bank tu , lepas tu buat skali kad debit ? Mak saya kata boleh , betul ke ? Lagi satu kena caj ke kalau nak apply kad debit dgn akaun bank ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh rasanya, tapi bersama penjaga, sebab adik tak cukup umur lagi

      Padam
    2. Klau nk buat m2u msti ada kad bank ke? Klau xde kad bank xblh ke?

      Padam
    3. kalau nak buat m2u, kena ada no akaun bank, baru boleh buat

      Padam
  36. Klu dh khwin pstu nk buka acc bank perlu bawa penjamin juga ke ? Atau bawa suami??

    BalasPadam
  37. Klu penjaga/ penjamin kita bkn pemegang kad bank tu boleh ke??

    BalasPadam
  38. Klau nk buat m2u mesti ada kad bank ke?
    Klau ada buku bank x blh ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya boleh je, sebab kena ada no akaun saja

      Padam
  39. Kalau nak Buat Kad Maybank ada Caj Tak?...Acc saya ada Dah Cuma Kad je Yang tak Buat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya kena caj juga, harga tak pasti

      Padam
  40. kalau bawah umur 18 boleh buat maybank2u ?

    BalasPadam
  41. En. KK nk tnya...klau nk buka akaun mybank ni...ada had umur x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada, cuma bawah 18 kena bawa ibu bapa atau penjaga

      Padam
  42. Saya nak tanya,kad kertas yg kita dapat sekali dgn kad atm tu utk apa ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu untuk rujukan saja, kat situ tertulis no akaun bank kita

      Padam
  43. Assalammualaikum . Sya nak buka akaun maybank . Tapi kena bawa ke slip gaji ? Sbb sya suri rumh sepenuh masa

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam, saya tak pasti, tapi rasanya tu slip gaji suami, sebab suami yang bekerja

      Padam
  44. Assalam nk tnya.kalo nak buka akaun utk anak yg Berusia 5tahun. Semasa nk buka akaun maybank tue nk kena bawak ank sekali ker?atau Ibu boleh shja DA boleh buka akaun utk anak ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya tak bawa boleh je, cuma perlukan mykid anak..tapi saya kurang pasti, nak senang bawa

      Padam
  45. Assalamualaikum,umur 12 deposit maybank kene bayar berape ek?

    BalasPadam
  46. Assalam bro , i'm 15 years old , saya nk buat acc bank tpi bersama penjaga , ape yg perlu penjaga bwa semasa beliau mahu daftar acc bank saya ? Bkan ibu bapa yg saya bawa tpi penjaga , means org luar pertalian keluarga kita , contohnya kwn ibu saya , mohon penjelasan :) , urgent sngt ni

    BalasPadam
  47. pemegang pasport imm13 boleh buat akaun maybank ke ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pasti, kena rujuk pihak bank..

      Padam
  48. Saya ni umur 14 nk buat dropship barang so Kan klau ada kad senang nk berurusan dgn pelanggan . Contoh kalau dah buat kad then besok nak kluarkan duit kena Ada mak bapak ker? Mohon pencerahan admin

    BalasPadam